Dzisiaj jest 12 maja 2021, 11:39

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2032 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 24 maja 2020, 18:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 20:55
Posty: 535
@JSPOZ

https://www.dropbox.com/s/otgljh3eqja0a ... -orig?dl=0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 24 maja 2020, 18:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 24 maja 2020, 15:47
Posty: 2
@osa

Dziękuje bardzo :) Serdecznie pozdrawiam :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2020, 15:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
Czy ktoś wie gdzie w rodzimym kraju znajdę takie adapterki w sensownej cenie albo u chinczyka: https://i.ebayimg.com/images/g/MW0AAOSw ... s-l500.jpg

żeby podłączyć normalny wiatrak bez złącza mini 3-pin? Albo chociaż końcówki żeby samemu sobie to zmontować? Wolałbym taki adapterek niż lutowanie lub odłączanie na stale wiatraka :) Komponenty u chińczyka znalazłem, ale wolałbym szybciej to dostać.
Końcówka mini 3-pin przy nasie to 2mm czy 2.54mm?

Jedyne co znalazłem to na ebayu za 6$ + 3x tyle przesyłka :P https://www.ebay.com/itm/3-Pin-to-3-Pin ... 1934875981


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2020, 16:13 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 20:55
Posty: 535
eerozeteen pisze:
Komponenty u chińczyka znalazłem, ale wolałbym szybciej to dostać.

Daj linki do chińczyka, dla potomnych


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 maja 2020, 18:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
osa pisze:
eerozeteen pisze:
Komponenty u chińczyka znalazłem, ale wolałbym szybciej to dostać.

Daj linki do chińczyka, dla potomnych

Tutaj mamy końcówki z kabelkiem, (raster chyba to 2.0mm - niech ktoś to jak może zweryfikuje/potwierdzi raster gniazda na płytce) - gdzie 2 strone trzeba sobie podlutowac z pinami do wiatraka

https://www.aliexpress.com/item/4000898605030.html

Do drugiej strony, nie znalazłem zestawu jak wyżej, wiec można wziąć to - i uciąć to co trzeba:

https://www.aliexpress.com/item/4000621607500.html

Alternatywa jest ten przewodzik:
https://www.aliexpress.com/item/32836022163.html
tylko nie wiem czy raster od "GPU" będzie sie zgadzać, 4 przewód można zignorować. Jednak będzie trzeba tez w tym adaperze zmienić kolejność przewodów bo niestety przewody wiatraka =/= pinom na PCB. Jak dobrze pamiętam - wymieniałem wiatrak ze 4 lata temu z przeszczepem ze starego wiatraka końcówki - i chyba żółty z czerwonym trzeba było zamieniać. Widziałem kiedyś grafikę taka w google, ale teraz nie umiem jej znaleźć. Trzeba patrzeć po prostu jak w oryginale idą kabelki. Pytanie czy z tego ostatniego da rade sie wbiac 4 pinowa wtyka w nasze 3 pinowe gniazdo w nasie.

EDIT:

Szukajac, jeszcze wpadlem chyba na najprostrzy sposob zeby zrobic sobie samemu taka przelotke. Wystarczy kupic goldpiny w rasterze 2,54 (jak np do raspberry pi gpio) (https://botland.com.pl/pl/gniazda-szpil ... 254mm.html) wziac 3, zalutowac sobie ladnie na kabelek od starego wiatraka w nasie (ten z koncowka do pcb) i mamy najtanszym kosztem, i najszybciej jak sie da przelotke na nowe wiatraki z "normalna" wtyczka :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 28 maja 2020, 17:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
eerozeteen pisze:
EDIT:

Szukajac, jeszcze wpadlem chyba na najprostrzy sposob zeby zrobic sobie samemu taka przelotke. Wystarczy kupic goldpiny w rasterze 2,54 (jak np do raspberry pi gpio) (https://botland.com.pl/pl/gniazda-szpil ... 254mm.html) wziac 3, zalutowac sobie ladnie na kabelek od starego wiatraka w nasie (ten z koncowka do pcb) i mamy najtanszym kosztem, i najszybciej jak sie da przelotke na nowe wiatraki z "normalna" wtyczka :)

Pochwalic sie tylko chcialem - zrobilem jak mowilem i mam uniwersalny adapter :) + nowy wiatrak za 5zł z alledrogo.

https://i.imgur.com/ROW5UjK.jpg

Jak widać, skrosowany jest żółty z czerwonym.

Szkoda tylko, że ubiłem USB w tym nasie :(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 maja 2020, 19:00 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Witam, zakupiłem NSA310 jednak przez nieuwage zakupiłem go po modyfikacjach czyli pod linuxa. Niestety nie znam się na linuxie jest to dla mnie czarna magia, chciałbym ponownie przywrócić mu oryginalny soft czyli tak jak wyszedł z fabryki. To co udało mi się ustalić to kwestia wgrania jakiegoś bootladera którego plik mam oraz jeszcze jakieś kwboot. Soft oryginalny jest w pamięci urządzenia. Czy jest ktoś w stanie stworzyć taką instrukcję krok po kroku linijka po linijce jak to zrobić. Jak już wspomniałem linuxa nie znam, nie posiadam konwertera usb/ttl. Udało mi się tylko zalogować do linuxa login root i hasło root robiłem to przez putty i przez router. Po zalogowaniu jestem dalej w konsoli tak to się chyba nazywa i nie wiem co dalej. Co wpisać jakie komendy no i ogólnie. Czy ktoś chciałby pomóc?
Dziękuje i pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 maja 2020, 19:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
Dla mnie to jeżeli system jest w nandzie to tylko zmienić order bootowania, a to raczej bez kabelka /konwertera się nie uda
Ale niech wypowiedzą się lepsi, bo to moje domysły ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 29 maja 2020, 23:25 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 20:55
Posty: 535
@eerozeteen @WIWI
Da się zmienić env uboota z linuksa. Nie chce mi się staruszka odkurzać i podłączać, ale sprawdźcie na początek, czy działa polecenie fw_printenv i co wypluwa
Z tego co pamiętam, jest taka paczka w ubuntu i debianie


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 30 maja 2020, 19:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Przepraszam za zwłokę sobota trzeba było wykonać prace ogrodowe to co wyświetla po wpisaniu fw_printenv:

login as: root
root@192.168.2.101's password:
Linux debian 5.2.9-kirkwood-tld-1 #1 PREEMPT Sat Aug 17 15:00:56 PDT 2019 armv5tel

The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
Last login: Fri Dec 31 16:05:32 1999 from 192.168.2.100
root@debian:~# fw_printenv
arcNumber=4022
baudrate=115200
bootcmd=run bootcmd_uenv; run scan_disk; run set_bootargs; run bootcmd_exec; reset
bootcmd_exec=run load_uimage; if run load_initrd; then if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr $load_dtb_addr; else bootm $load_uimage_addr $load_initrd_addr; fi; else if run load_dtb; then bootm $load_uimage_addr - $load_dtb_addr; else bootm$load_uimage_addr; fi; fi
bootcmd_uenv=run uenv_load; if test $uenv_loaded -eq 1; then run uenv_import; fi
bootdelay=2
bootdev=usb
console=ttyS0,115200
device=0:1
devices=usb ide
disks=0 1 2 3
dtb_file=/boot/dts/kirkwood-nsa310.dtb
ethact=egiga0
ethaddr=52:3b:20:9c:11:51
if_netconsole=ping $serverip
ipaddr=192.168.0.231
led_error=orange blinking
led_exit=green off
led_init=green blinking
load_dtb=echo loading DTB $dtb_file ...; load $bootdev $device $load_dtb_addr $dtb_file
load_dtb_addr=0x1c00000
load_initrd=echo loading uInitrd ...; load $bootdev $device $load_initrd_addr /boot/uInitrd
load_initrd_addr=0x1100000
load_uimage=echo loading uImage ...; load $bootdev $device $load_uimage_addr /boot/uImage
load_uimage_addr=0x800000
mainlineLinux=yes
mtdids=nand0=orion_nand
mtdparts=mtdparts=orion_nand:0x100000(uboot),0x80000(stock_uboot_env),0x80000(key_store),0x80000(info),0xA00000(etc),0xA00000(kernel_1),0x2FC0000(rootfs1),0xA00000(kernel_2),0x2FC0000(rootfs2)
partition=nand0,2
preboot_nc=run if_netconsole start_netconsole
scan_disk=echo running scan_disk ...; scan_done=0; setenv scan_usb "usb start"; setenv scan_ide "ide reset"; setenv scan_mmc "mmc rescan"; for dev in $devices; do if test $scan_done -eq 0; then echo Scan device $dev; run scan_$dev; for disknum in $disks; do if test $scan_done -eq 0; then echo device $dev $disknum:1; if load $dev $disknum:1 $load_uimage_addr /boot/uImage 1; then scan_done=1; echo Found bootable drive on $dev $disknum; setenv device $disknum:1; setenv bootdev $dev; fi; fi; done; fi; done
serverip=192.168.0.220
set_bootargs=setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=LABEL=rootfs rootdelay=10 $mtdparts $custom_params
start_netconsole=setenv ncip $serverip; setenv bootdelay 10; setenv stdin nc; setenv stdout nc; setenv stderr nc; version;
stderr=serial
stdin=serial
stdout=serial
uenv_addr=0x810000
uenv_import=echo importing envs ...; env import -t $uenv_addr $filesize
uenv_init_devices=setenv init_usb "usb start"; setenv init_ide "ide reset"; setenv init_mmc "mmc rescan"; for devtype in $devices; do run init_$devtype; done;
uenv_load=run uenv_init_devices; setenv uenv_loaded 0; for devtype in $devices; do for disknum in 0; do run uenv_read_disk; done; done;
uenv_read=echo loading envs from $devtype $disknum ...; if load $devtype $disknum:1 $uenv_addr /boot/uEnv.txt; then setenv uenv_loaded 1; fi
uenv_read_disk=if test $devtype -eq mmc; then if $devtype part; then run uenv_read; fi; else if $devtype part $disknum; then run uenv_read; fi; fi
usb_ready_retry=15
root@debian:~#


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 1 cze 2020, 09:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 20:55
Posty: 535
@WIWI: masz uboota od bohdiego albo od openwrt. Wygląda jakbyś w nandzie miał jeszcze oryginalne jądro i initrd (chociaż nie dam sobie ręki uciąć bo może nas miał jakieś przygody wcześniej)

Musiałbyś zmienić bootcmd ustawić, wywalić arcNumber.. generalnie jest do zrobienia, ale jedna literówka i nas (czasowo) uwalony.

Kup ten konrwerter do ttl i będziesz rządził ;-) Jak skopiesz uboota - wgrasz. Jak pochrzanisz nanda - wgrasz. A tak.. mocno na czuja by trzeba


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 2 cze 2020, 00:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Zakupiłem właśnie konwerter usb/ttl teraz tylko czekać aż przyjdzie. Jeżeli mógłbym prosić co dalej mam zrobić krok po kroku linijka po linijce bo pewnie trzeba komendy wpisywać???

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 5 cze 2020, 16:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Konwerter przyszedł, podłączyłem wszystko teoretycznie łączy się, nie prosi o login i hasło tak ma być?
Co dalej??


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 06:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Pomoże ktoś?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 09:31 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 6 maja 2010, 20:55
Posty: 535
ale co to znaczy "nie pyta o hasło"?
Coś wyświetla? Uruchamia się kernel i system?
Czy możesz przerwać w uboocie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 20:05 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Gdy uruchamiam putty wybieram połączenie "serial" wpisuje który COM u mnie akurat COM12 patrząc po menedżerze urządzeń klikam open pojawia mi się okno czarne i mały zielony kwadracik to zapewne jest konsola linuxa przy czym jak się łączyłem przez RJ45 to w tej konsoli pytało mnie o login a póxniej hasło a tu nic czarny ekran. Jaką komendą mogę coś sprawdzić?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 20:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Dodam że w tej konsoli nie mogę nic pisać :/ więc pewnie nie mogę się połączyć, ale z kolei jak wpisuje błędny numer COM to pojawia się błąd. Moze prędkość mam ustawione 9600


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 20:10 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
Majac podłączony konwerter pod NAS odpalasz nas, i w putty powinieneś wiedzieć od razu wszystko to co sie w nim dzieje, bez żadnego logowania itp. Na pewno masz dobrze ustawiona transmisje w putty i dobrze podłączone kabelki do niego?
Serial connection parameters     115200 Baud


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 20:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 29 maja 2020, 18:17
Posty: 24
Sprawdzę połączenie jeszcze raz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 8 cze 2020, 20:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lip 2015, 07:06
Posty: 41
z pierwszego posta:
Cytuj:
4. Ustawiamy ulubiony program (np. putty) na odpowiedni port com z parametrami 115200/8/1/N/N (Speed/Data bits/Stop bits/Parity/Flow Control)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2032 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: obsy i 24 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info