Dzisiaj jest 18 cze 2021, 06:40

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 maja 2020, 11:34 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
To zwykły qmi i tworzy się wan_4 z klientem dhcp. Od zawsze tak jest w openwrt :)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 maja 2020, 11:41 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 09:30
Posty: 385
Nie wiedziałem o tym. W każdym bądź razie na tym trybie działa luksusowo


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 19:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Cześć,
Chciałem routerze DWR-960 wgrać openwrt. Przez GUI wgrałem plik openwrt-ramips-mt7620-dlink_dwr-960-squashfs-factory.bin. Plik wgrał się poprawnie i wyskoczyło, że aktualizacja poprawna.

Niestety router nie startuje... Palą się wszystkie diody. Po wielu próbach udało mi się przyciskiem restart uruchomić. Ale jest to loteria, po restarcie zapalają się diody i nic, raz się udaje uruchomić z restartem raz nie.

Kiedy raz udało mi się go uruchomić dostałem się przez SSH. Po instalacji GUI było chwilę dostępne. Niestety po restarcie znów nie idzie się do Niego dostać. Palą się wszystkie diody. Czy ktoś jest w stanie pomóc. Co robię źle?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 20:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
@Królik szuka rozwiązania problemu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20930

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 20:32 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Dzięki za szybką odpowiedź! Szkoda że nie znalazłem tego wątku wcześniej. Mój router wydaje się być uwalony... Teraz już całkowicie straciłem możliwość uruchomienia. Te same metody do wcześniej pomagały teraz nie przynoszą rezultatu. Jeżeli coś by Wam pomogło w testowaniu to mogę komuś użyczyć do testów mój router. Przepraszam ale ja się na tym kompletnie nie znam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 20:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
Czasami nie wyrzucaj sprzętu. Poczekaj, zobaczymy co się okaże.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 21:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 09:59
Posty: 139

mkdlinkfw -i /tmp/openwrt-ramips-mt7620-dlink_dwr-960-squashfs-factory.bin
Find proper AUH header at: 0x0!
Image checksum ok.
AUH 0:
   rom_id: DLK6E2429001
   derange: 0x0000
   image_checksum: 0xD4E9
   space1: 0x00000000
   space2: 0x00000000
   space3: 0x0000
   lpvs: 0x01
   mbz: 0x00
   time_stamp: 0x0AE616D4
   erase_start: 0x00010000
   erase_length: 0x00FE0000
   data_offset: 0x00010000
   data_length: 0x00500004
   space4: 0x00000000
   space5: 0x00000000
   space6: 0x00000000
   space7: 0x00000000
   header_id: 0x4842
   header_version: 0x02
   space8: 0x0000
   section_id: 0x04
   image_info_type: 0x04
   image_info_offset 0x00000000
   family_member: 0x6E24
   header_checksum: 0x0528
Find proper STAG header at: 0x50!
Image checksum ok.
   cmark: 0x04
   id: 0x04
   magic: 0x2B24
   time_stamp: 0x0AE616D4
   image_length: 0x2058B3
   image_checksum: 0x7972
   tag_checksum: 0xDCD7
Find proper SCH2 header at: 0x60!
Kernel checksum ok.
   magic: 0x2124
   cp_type: 0x03
   version: 0x02
   ram_addr: 0x80000000
   image_len: 0x0020588B
   image_crc32: 0xA903BAFD
   start_addr: 0x80000000
   rootfs_addr: 0x002158C3
   rootfs_len: 0x002C7A62
   rootfs_crc32: 0xC9ADBCB5
   header_crc32: 0x65FA2578
   header_length: 0x0028
   cmd_line_length: 0x0000



Jeszcze nie ustaliłem dokładnego rozmiaru, który powoduje problemy, ale jestem prawie pewny, że coś się przepełnia, Najprawdopodobniej bufor ma długość 0x00200000 i stąd czasem fuksem się uda.

Moja rada póki co: Jak tylko jakimś cudem uruchomisz router, to nie wyłączaj go. Wgraj sysupgrade z 21.02-rc2, on ma mniejszy kernel i powinno uratować sytuację.

EDIT:
Próbuj nic nie podłączać albo podłączyć do wszystkich portów coś, Czasem wystarczy by coś trwało inaczej by pamięć inaczej się ułożyła.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 22:34 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Udało mi się go wprowadzić w tryb gdzie mruga dioda status. Zostawiłem go ta włączonego przez 5minut. SSH nie odpowiadało. Ustawiłem stały adres IP na karcie pc. Zaczął odpowiadać ping ale SSH nadal nic. Po około 10minutach zapaliły się na Nim diody od WAN, LAN o WiFi. Teraz mogę dostać się po SSH. Możesz napisać mi jak wgrać ten starszy soft? Niestety dla mnie to trochę czarna magia.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 22:39 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 09:59
Posty: 139
cd /tmp/
wget https://downloads.openwrt.org/releases/21.02.0-rc1/targets/ramips/mt7620/openwrt-21.02.0-rc1-ramips-mt7620-dlink_dwr-960-squashfs-sysupgrade.bin
sysupgrade -n openwrt-21.02.0-rc1-ramips-mt7620-dlink_dwr-960-squashfs-sysupgrade.bin


Jakoś tak. Pisałem na sucho. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 22:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Na sucho ale instalacja poszła! ;-) teraz pewnie chwilę to potrwa. Dam znać jak skończy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 22:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 09:59
Posty: 139
Kolejne 10 minut pewnie. Tam jest bardzo wolny flash...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 11 maja 2021, 23:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Tak jak wspominałeś trwało około 10min. Uruchomił się bez problemu. Czyli odzyskałem dostęp przez SSH i GUI. Dodatkowo restart już nie powoduje zawieszenia. ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 09:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Router wydaje się działać prawidłowo z WAN przez Ethernet. Idąc za ciosem czy jesteście w stanie podpowiedzieć jak skonfigurować połączenie LTE?

Zrobiłem to wg.tej konfiguracji https://openwrt.org/docs/guide-user/network/wan/wwan/ltedongle.

Niestety pomimo konfiguracji zgodnie z krokiem:
Cytuj:
Install the package luci-proto-qmi using Luci (System → Software) and configure the modem using LuCi (Network → Interfaces).

Interfejs się nie łączy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 09:18 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
W ten sposób: https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#obsugamodemwwtrybieqmi

Jak wolisz to możesz to wyklikać sobie w luci.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 10:15 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
@obsy - wykonałem wg. instrukcji. Dokładnie tak samo miałem skonfigurowane to wcześniej. Teraz jednak dostałem komunikat:
Cytuj:
Error: Unknown error (NETWORK_REGISTRATION_FAILED)


Edit:
Zapominałem dodać - ta sama karta bez problemu działa w telefonie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 10:26 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
To już jest komunikat modemu.

Widziałem taki przypadek kiedy na karcie nie było już środków i modem odmawiał połączenia z internetem (telefon się inaczej zachowuje w takich przypadkach).

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 11:09 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Na karcie mam 29,45zł, dodatkowo dwa pakiety internetu 100GB (do wykorzystania 99,97GB) i 10GB. Po restarcie ten komunikat już ani razu się nie pojawił.

Po restarcie raz udało mi się uzyskać komunikat:
Cytuj:
Error: Network device is not present


Po którymś kolejnym:
Cytuj:
call failed


Natomiast te błędy pojawiają się na chwilkę i znikają.

Jedyne co mi przychodzi to fakt, że router pochodził z Plusa a karta jest PLAY. Ale jak rozumiem po wgraniu softu nie ma to znaczenia? W sumie to nie wiem czy był tak kiedykolwiek simlock...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 11:14 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
Mało prawdopodobne żeby ten modem miał simlocka. Wsadź inną kartę i zobacz czy zadziała.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 11:18 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2021, 19:42
Posty: 10
Wsadziłem dwie inne karty, które są na abonament z pakietami internetowymi. Żadna nie działa. Obie karty działają w telefonach niestety.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 12 maja 2021, 11:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13915
Lokalizacja: Warszawa
Czy to były karty plusa?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info