Dzisiaj jest 12 maja 2021, 12:17

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 22 kwie 2020, 13:02 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 139
Chyba będzie Ci potrzebna pomoc Cezarego. Zobaczy czy sygnał sieci widzi w ogóle. Ale nie pamiętam które komendy uqmi są na to.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 22 kwie 2020, 13:17 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Cezaaaaaaaaaaary pomoooooooocy ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 22 kwie 2020, 13:29 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Wgrałem nowego szocika. Niestety pomimo że widzi wwan0 to niestety cały czas sending discovery? Modem zdechł czy jak?


Edit. Po resecie znowu go widzi...

Niezła dzicz z tym routerem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 22 kwie 2020, 14:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
Zrób sobie monitor połączenia i jak nie odpowiada na pingi do zrób ifup wan. Może też tak być że po prostu zawiesza się modem, ale nie mam żadnej dokumentacji to tych modemów, więc nawet nie wiem czy w nim at+cfun działa.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 kwie 2020, 09:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Na 3g-proto działa bezproblemowo. Już 18h trzyma stabilnie połączenie z siecią choć wiadomo prędkości nie te same co przy qmi. Może przy qmi się nagrzewa za mocno czy jak?


Działają też komendy obsługi tego modemu od qumi z tego linku:

https://openwrt.org/docs/guide-user/net ... /ltedongle

Widać sygnał i status połączenia a także sms itp. Nie wiem jeszcze jak kod ussd wysłać ale popróbuję


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 23 kwie 2020, 10:00 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
uqmi nie ma wysyłania kodów ussd.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 08:22 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Kolejne spostrzeżenia. Zmieniłem kartę z a2mobile na orange i nie zrywa połączeń w qmi. Spróbuje jeszcze wymusić apn przy a2mobile i zapuszczę na testy. Może w tym leżał problem. Nie wiem w sumie jakich domyślnie używa openwrt - internet?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 08:25 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
Openwrt nie używa żadnych swoich. To ty podajesz apn.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 08:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 139
Ktoś pisał podobne rzeczy o modemach w dwr-921. Na jednych simach chodzi stabilnie, na innych się wywala.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 09:45 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Próbuje zrozumieć sens komendy

uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --start-network internet --autoconnect


ale po zmianie internet na np fhdskfgsdhgf

czyli zmyślona nazwę i tak mnie łączy z netem. Bo rozumiem że za network jest apn czyż nie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 09:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
To jest apn i właśnie przez autoconnect jest on często ignorowany przez uqmi :) Nie używaj autoconnect jak nie musisz, w openwrt masz w konfigu możliwość jego ustawienia.

Uprzedzając pytanie - modem pamięta ostatni apn i połączył się własnie na nim. W ten sposób można też zrealizować opcję "autoapn" gdzie nie podajesz apn a modem łączy się na tym co ma.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 09:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Ok czyli rozumiem, że mam wywalić opcje autoconnect. Tylko mam wrażenie że jak ją wyłączę to mi potem modem wcale się nie łączy ale jeszcze to przetestuję za chwilę


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 09:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
Czy ty się łączysz ręcznie czy korzystasz ze skryptów openwrt? Jeżeli to drugie to czemu się pytasz o takie wywołania uqmi?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 10:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Mam taką sekcję:

config 'interface' 'wan'
option 'proto' 'qmi'
option 'device' '/dev/cdc-wdm0'
option 'apn' 'internet'


Tyle że np jak zamieniam internet wpiszę np. "dzicz" to i tak mnie łączy a chyba nie powinno. Ma to znaczenie bo chce mieć pewność jaki faktycznie dany apn wykorzystuje żeby sprawdzić te zjawisko przerywania a2mobile gdzie apn powinien być a2mobile.pl czego wcześniej nie sprawdzałem i nie wpisywałem. Ale skoro w sekcji tej to nie działa bo cokolwiek wpisze i tak łączy to znaczy, że modem korzysta z jakiegoś innego wpisu apn i właśnie ten wpis próbuje namierzyć gdzie on kurde jest


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 10:14 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 3 mar 2018, 08:59
Posty: 139
Olewanie customowego apnu w modemach qmi też chyba ktoś zgłaszał na eko.one.pl, tylko nie pamiętam o co dokładnie chodziło. Chyba o to, że on się nie zapisuje w modemie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 10:21 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
W modemie jest. Przerób sobie qmi na 3g z odpowiednim interfejsem to zobaczysz że się będzie łączył tylko na określonym apn. Później znów przełącz się na qmi to będzie łączył się na apn ostatnio uruchomionym z proto 3g.

Cała zagadka z autoconnect była chyba wyjaśniona na forum openwrt.org. Poszukaj wątku.
Ja dla własnych/zawodowych potrzeb mam po prostu skrypt który przez at+cgdcont daje inny apn i tyle, łączę się znów przez uqmi.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 10:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Ok zaraz psróbuję. Dodam tylko, że przy qmi ta komenda:

chat -t 3 -e '' 'AT+CGDCONT=1,"IP","vpn.static.pl"' OK >> /dev/ttyUSB1 < /dev/ttyUSB1

Tez nie przynosi skutku


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 10:30 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13907
Lokalizacja: Warszawa
Mam wręcz setki innych doświadczeń :) ale nie tym modemem.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 24 kwie 2020, 12:04 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Dobra przemaglowałem te badziewie i porównałem z apliakcją play online na windowsie. Testowałem kart orange, plus, a2mobile i aero2. Na windowsie w tej chwili mam tak, że karta aero2 łączy się z siecią jeśli ma apn pusty lub darmowy. Plusa jeśli ma pusty lub internet i plus, orange internet lub pusty i a2mobile to a2mobile.pl lub puste. Czyli mianownikiem wspólnym jest puste pole. Dla zabawy przy połączeniu 3g-proto wpisałem apn dzicz i też połączyło. Wniosek modem i tak i tak ma tam wstawione puste pole. Pytanie jak wymusić żeby można tam było coś faktycznie wstawić. Pierwszy raz mam taki przypadek. Konkretna dzicz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: dwr-960 LTE
Post: 20 maja 2020, 10:30 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 10 lut 2011, 08:30
Posty: 385
Kolejne wieści... Zmieniłem w ustawieniach połączenia na QMI Cellular i po tym w interfejsach powstaje Virtual dynamic interface (DHCP client) i muszę przyznać teraz działa wzorowo. Prawidłowo działa ifdown i ifup i to wpisując wiele razy. Z mojego doświadczenia wynika, że przy innych modemach czasami potrafiło się to zawiesić.A tutaj nic nie przerywa i nie tnie. smstools3 też działa prawidłowo można czytać smsy. Wywiozłem go na wieś i kontroluje go zdalnie ale na razie działa stabilnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 462 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info