Dzisiaj jest 25 lut 2021, 17:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 18:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2013, 15:54
Posty: 46
Lokalizacja: Lublin | Warszawa
Cześć. Z budowałem w domu taka mała sieć, NAS 10gb lan sfp+ i dwa kompy też lan 10gb sfp+. Kupiłem do tego Mikrotik CRS309-1G-8S+IN. Jest to switch z dual boot SwitchOS/Routeros L5. (Switch L2 router L3) jako że raczej będę używał go jako switch z racji Leyer 2, potrzebny mi jakiś router do tego.
Co do tego kupić?
Czy switch 10gb i router 1gb to dobry pomysł. W czym ograniczymy mnie router 1gb?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 18:52 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13817
Lokalizacja: Warszawa
I tak pewnie wyjścia w świat nie masz więcej niż 1Gb, więc w niczym cię nie ograniczy. Po lokalnej sieci będzie leciało tyle ile dyski pozwolą

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 19:07 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2013, 15:54
Posty: 46
Lokalizacja: Lublin | Warszawa
Net dokładnie 1gb z Orange. Dyski raczej nie będą tu wąskim gardłem raczej ten switch 10gb. Dyski to 4x 1tb Samsung 960 Pro.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 19:40 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13817
Lokalizacja: Warszawa
A myślisz że kompy tyle przewalą przez sieć?

Kup małego mikrotika CCR skoro już tak lecisz, możesz też z miejscem na sfp+

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 21:08 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2013, 15:54
Posty: 46
Lokalizacja: Lublin | Warszawa
Wiem że kompy pewnie nie wyrobią na tyle. CCR trochę kosztują. Narazie zostanę przy moim starym sprzęcie z openwrt od ciebie Obsy. I zobaczymy. A że sprzęt mam jaki mam to nie znaczy że mnie dużo kosztował. Zapłaciłem w sumie tylko za switch, reszta ściągnięte za długi. Więc i tak pewnie dyski rozejdą się po pc-tach i laptopach w domu a w ich miejsce wylądują jakieś 4szt HDD nasowe. Szkoda że nie ma czegoś z lan/sfp 2.5g i openwrt.

. //Openwrt bonding obsługuje? Jaki router pod openwrt najwydajniejszy na dzień dzisiejszy? Jaki CPU pod openwrt najlepszy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 15 kwie 2020, 21:37 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13817
Lokalizacja: Warszawa
Zwykły x86/64.
Nic ci po bondingu na zwykłych routera jak cpu jest spięty 1Gb ze switchem. PC to inna sprawa bo tam oddzielne karty możesz wsadzić, ale to też zbędne bo możesz i 10G włożyć.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Jaki router do Mikrotik CRS309-1G-8S+IN.
Post: 16 kwie 2020, 07:46 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 11 maja 2013, 15:54
Posty: 46
Lokalizacja: Lublin | Warszawa
Spróbuje postawić na VM, Openwrt w OpenMediaVault


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 34 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info