Pewnie kilka osób kupiło sobie te urządzenia. Jakiś czas temu były dostępne na iBood w dość dobrej cenie. Wyglądu i innych pierdołek nie będę komentował, ponieważ każdy zainteresowany znajdzie sobie zdjęcia na necie.
Co mamy w środku:
CPU: 88F6281 A1 (DDR2) 1200MHz
RAM: 256 MB
NAND: 128 MB
NIC: RTL8111DL
USB: Dwa porty USB 2.0
HDD: Wewnętrzny port SATA I/II oraz zewnętrzny port eSATA
Inne: Wentylator (średni jakościowo), 3 przyciski (power, reset, copy), pięć dwukolorowych diód sterowanych programowo (+ jedna stała na przycisku power) oraz głośniczek.
Nie chciałbym opisywać tu możliwości oryginalnego oprogramowania, które w przypadku tego urządzenia jest naprawdę dobre, ale na uruchomieniu innego systemu. Docelowo będzie to Arch Linux.
W tej chwili mam już działające testowo urządzenie ze skompilowanym kernelem 3.1.10-6. Stabilność jest dość wysoka z wyjątkiem szyny i2c, która potrafi zawisnąć kiedy działa fancontrol.
Patche kernela, które użyłem pochodzą z
http://pastebin.com/LkF8Q1dHDodatkowo mamy kernel debiana tu:
https://github.com/peeter123/NSA310-320-debianDyskusja na temat instalacji debiana znajduje się tutaj:
http://forum.nas-central.org/viewtopic.php?f=249&t=5145Temat założyłem, aby dowiedzieć się czy jest jakiekolwiek zainteresowanie tym sprzętem. Jeżeli tak to postaram się coś więcej napisać.
PS. Poprosiłem ZyXELLa o udostępnienie patchy kernela oraz sterowników. Dziś dostałem potwierdzenie przesłania zgłoszenia do odpowiedniego działu oraz termin (13 kwietnia) do którego zostanie udostępniony kod.
Edit 27.03.2011
Szybkie testy
Dysk: SAMSUNG HD103SI
hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 566 MB in 2.00 seconds = 282.58 MB/sec
Timing buffered disk reads: 234 MB in 3.00 seconds = 77.97 MB/sec
Samba odczyt - około 23MB-25MB przy 73-79 % CPU
Zapisu jeszcze nie testowałem
Edit 28.03.2011
Katalog z pakietami
http://jumbofiles.com/user/Fatum/99676/NSA310Plik ArchLinuxARM-NSA310-28032012.tar.gz zawiera zmodyfikowaną najnowszą wersję oryginalnego systemy ArchLinuxARM.
Zmiany
-Usunięty pakiet linux oraz linux-headers
-Dodany pakiet linux-nsa310 oraz linux-nsa310-headers
-Dodany plik /etc/fw_env.config (dla uboot-env)
-Dodano regułę udev dla cryptodev
-Skrypt /etc/rc.d/netfix który po prawidłowej instalacji uboot-env ustawia mac katry sieciowej na podstawie zapisów w env uboota (takie chwilowe obejście). Powinno się go dopisać przed inicjalizacją sieci w rc.conf
Kernel zawiera wszystkie patche jak oryginalny + obsługę NSA310 + moduł lm85 oraz sieci. Dodatkowo zawiera patche na działanie diód (wyżej był podany link) który powoduje miganie diód hdd/usb w momencie zapisu/odczytu. Jest też rollback wspomnianego gdzieś niżej w postach commita dla i2c. Powodował on zawieszanie komunikacji z lm85
Ogólny skrócony opis instalacji:
1. Tworzymy partycję i formatujemy ją na ext2
2. Montujemy pena i wypakowujemy zawartość pliku ArchLinuxARM-NSA310-28032012.tar.gz na niego
3. Jeżeli wszystko przebiegło sprawnie to możemy podłączyć kabel i wpiąć pena do usb
|Wygląd złącza:
*|-|*|*|*
Kolejno mamy
GND|Pusto|TX|RX|VCC
Oczywiście jest to opis wyjść, więc przewody RX/TX podłączamy odwrotnie. Wystarczą nam przewody GND, TX oraz RX
4. Ustawiamy ulubiony program (np. putty) na odpowiedni port com z parametrami 115200/8/1/N/N (Speed/Data bits/Stop bits/Parity/Flow Control)
5. Uruchamiamy NSA310 i przerywamy bootowanie dowolnym klawiszem (komunikat Hit any key to stop autoboot)
6. Wydajemy polecenia
setenv arcNumber 4022
setenv mainlineLinux yes
saveenv
reset
Jeżeli chcemy uruchomić wbudowane oprogramowanie wystarczy dać
setenv mainlineLinux no
saveenv
reset
7. Po restarcie zatrzymujemy i dajemy polecenie
usb start
Jeżeli mamy jakiś problem (np. timeout – literka T) można spróbować triku z restartem. Czekamy aż wróci nam linia komend i dajemy
reset
zatrzymujemy bootowanie i ponownie
usb start
Jeżeli pen dalej nie będzie rozmawiał z NSA310 po resecie softwareowym to zmieniamy pena na innego

8. Jeżeli USB wystartowało to wydajemy komendy:
Zakładając, że mamy 1 HDD i jednego pena
setenv bootargs console=ttyS0,115200 root=/dev/sdb1 rootdelay=10
ext2load usb 0:1 0x00800000 /boot/uImage
bootm 0x00800000
9. Jeżeli wszystko przebiegło prawidłowo to logujemy się do systemu przez root/root
Zmiany do automatycznego uruchamiania przygotuję trochę później