openrouter.info
https://qqq.openrouter.info/forum/

./sh - nie DZIAŁAŁ. Co musze jeszcze dograć? freshtomato
https://qqq.openrouter.info/forum/viewtopic.php?f=21&t=4871
Strona 1 z 1

Autor:  MrRoger [ 3 gru 2020, 00:11 ]
Tytuł:  ./sh - nie DZIAŁAŁ. Co musze jeszcze dograć? freshtomato

Prosty skrypt:

#!/bin/sh
net rpc shutdown -I IP.adres -U haslo

Wrzuciłem na pendriva: Entware (chyba nie potrzebnie, coś ruszyło, ale nie do końca ;-) )
Skrypt poprzednio wywalał błąd, iż nie może znaleźć sh, teraz wywala błąd:

Line 2: net: not found

Jakaś szybka rada co dograć?

Kumam, że nie ma "NET" z tym, że router jest około 600km ode mnie, dogrywając pakiety chce być pewien, że to ruszy, a opcji backupu nie mam.
Router RT-N18U działa na FreshTomato Firmware 2020.6 K26ARM USB AIO-64K-NOSMP. Obsługuje wraz z innymi np.rtn16 sporo, bo jest samba, ftp, vpn, itp itd etc ...

Dostałem info z innego forum by pobrać:
hermes-80 napisał(a):

A masz zainstalowany program net?
Skrypt działa bo ci zgłosił ze w drugiej linijce nie może rozpoznać programu net.

Połączony z 02 grudnia 2020 10:37:34:
https://www.snbforums.com/threads/net-command-start-service-on-windows-machine-from-lan.30020/
komenda net to cześć samby
musiałbyś zainstalować entware-ng do tego sambe i pakiet samba-net.


Entware mam ostatnia wersje na pendrive, samby boje sie dotykać, ponieważ są backup na USB i jest mega ważny - faktury i zdalny dostęp do nich.... Ja 600km od NAS...

Jak wiadomo, ZUS, US nawet jak bedziesz na bezludnej wyspie to Cie znajdą, kopie są potrzebne w 25miejscach (najlepiej) ;-)

Autor:  obsy [ 3 gru 2020, 06:21 ]
Tytuł:  Re: ./sh - nie DZIAŁAŁ. Co musze jeszcze dograć? freshtomato

Dokładnie, dostałeś już odpowiedź. Program "net" jest częścią samby i musisz go mieć w systemie żeby móc go uruchomić, inaczej siłą rzeczy się nie da. Więc po prostu musisz go sobie zainstalować.

Strona 1 z 1 Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/