Dzisiaj jest 15 gru 2019, 17:50

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 18 paź 2019, 19:50 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
Dzień dobry,

Problem dotyczy braku możliwości połączenia się na portach eth o numerach 2,3 i 4 router TP-Link Archer-C7. Port eth oznaczany jako 1 działa. Działa również wifi na 2.4G i 5G. Nie sprawdzałem, czy od początku porty działały po zainstalowaniu OpenWRT, ale na oryginalnym firmware na pewno tak.

I tak się zastanawiam, co z tym dalej zrobić... Może jakieś sugestie?

Parametry routera i oprograowania:
------------------------------------
| OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7405-06a20afb34
|
| Build time: 2018-12-01 07:11 CET
| Cezary Jackiewicz (obsy), http://eko.one.pl
|
---------------------------------------------------
| Machine: TP-LINK Archer C7 v5
| Uptime: 0d, 00:39:29
| Load: 0.23 0.13 0.12
| Flash: total: 8.4MB, free: 7.0MB, used: 17%
| Memory: total: 122.3MB, free: 94.9MB, used: 22%
| WAN: x.x.x.x, proto: dhcp
| LAN: 192.168.1.1, leases: 6
| radio0: mode: ap, ssid: xxxxx, channel: 36, conn: 2
| radio1: mode: ap, ssid: xxxxx, channel: 13, conn: 4

Cezary - dziękuję.

# dmesg | egrep eth
[ 2.085863] eth0: Atheros AG71xx at 0xb9000000, irq 4, mode:SGMII
[ 5.703122] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 6.764325] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[ 6.769301] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 11.390289] eth0: link down
[ 14.270406] usbcore: registered new interface driver cdc_ether
[ 28.859156] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 28.867085] eth0: link up (1000Mbps/Full duplex)
[ 28.871881] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 28.913972] br-lan: port 1(eth0.1) entered blocking state
[ 28.919599] br-lan: port 1(eth0.1) entered disabled state
[ 28.925548] device eth0.1 entered promiscuous mode
[ 28.930502] device eth0 entered promiscuous mode
[ 28.990446] br-lan: port 1(eth0.1) entered blocking state
[ 28.996071] br-lan: port 1(eth0.1) entered forwarding state

------------------------------------
Zainstalowałem oprogramowanie z pliku:
luci-18.06-snapshot-r7405-06a20afb34-ar71xx-generic-archer-c7-v5-squashfs-factory.bin

Dziękuję za podpowiedzi,
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 18 paź 2019, 20:07 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13470
Lokalizacja: Warszawa
Na początek wróć do oryginalnego softu żeby sprawdzić czy porty nie są spalone. Jeżeli działają - zainstaluj 19.07-snapshot ponownie...

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 19 paź 2019, 14:27 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
Gdy spróbowałem wrócić do oryginalnego firmware poprzez sysupgrade, to router zrobił się 'brick'. Odtworzyłem poprzez tftp, doszedłem do wersji OpenWrt 19.07-SNAPSHOT, r10532-cf3b50377e , ale trzy porty eth, które nie działały nie działają nadal. Trochę mam obawy przed załadowaniem oryginalnego oprogramowania, bo dostałem podczas próby załadowania (robionej poprzez http) komunikat: cyt.:
"Przesłany plik obrazu nie zawiera obsługiwanego formatu. Upewnij się, że wybrałeś odpowiedni format obrazu dla danej platformy. Wybierz 'Wymuś uaktualnienie', aby wgrać obraz nawet jeśli sprawdzenie formatu obrazu nie powiedzie się. Używaj tylko wtedy, gdy masz pewność że oprogramowanie jest poprawne i jest przeznaczone dla Twojego urządzenia! "

Oryginalne oprogramowanie pobrałem z: https://www.tp-link.com/pl/support/download/

Trochę się naczytałem, niektórzy wracają poprzez np. Archer-C7-V2-stripped.zip ze strony: https://www.friedzombie.com/ - tam jest tylko dla wersji V1 i V2, a ja posiadam V5.

Dla V2 opisane jest pod adresem: https://oldwiki.archive.openwrt.org/toh ... y_firmware - ale tu potrzeba obcięcia 257 bajtów tzn. robione jest na oryginalnym oprogramowaniu coś takiego: dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512

No i nie wiem, co z tym zrobić dalej... nie wiem jak wrócić.

Pozdrawiam,
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 19 paź 2019, 14:43 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13470
Lokalizacja: Warszawa
On ma recovery: https://github.com/openwrt/openwrt/comm ... d0add58ff6

Więc tak wgraj.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 21 paź 2019, 19:47 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
Spróbowałem przywrócić oryginalny soft na trzy sposoby - poprzez http, poprzez tftp i poprzez sysupgrade. Po wgraniu oryginalnego softu router jest głuchy, tak że pozostaje tylko tftp aby wgrać ponownie dowolne openwrt np. 18.06 albo 19.07 - bardzo je polubił. I nie mam pomysłu jak przywrócić oryginalne oprogramowanie.

W trybie revovery na tftp [192.168.0.66] wrzucam plik ArcherC7v5_tp_recovery.bin i po on/off wraz z przyciśnięciem reseta router zawsze plik pobiera. Plik z oryginalnym softem też pobiera, leci jak policzyłem po przyroście licznika na interfejsie prawidłowa liczba ok. 15MB.

W/g mnie musi być jakaś sztuczka, której nie znam.

Może jakieś podpowiedzi?

Dziękuję,
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 21 paź 2019, 20:27 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13470
Lokalizacja: Warszawa
Tu masz trochę historyjek o nim: https://forum.openwrt.org/t/tp-link-arc ... sh/33460/6

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 21 paź 2019, 21:43 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
A może to flashowanie trafia nie w ten obszar co powinno? może coś dałoby się pokombinować za pomocą mtd?

root@OpenWrt:~# cat /proc/mtd
dev: size erasesize name
mtd0: 00020000 00010000 "factory-uboot"
mtd1: 00020000 00010000 "u-boot"
mtd2: 00010000 00010000 "partition-table"
mtd3: 00010000 00010000 "art"
mtd4: 00020000 00010000 "info"
mtd5: 00040000 00010000 "user-config"
mtd6: 00f00000 00010000 "firmware"
mtd7: 00190000 00010000 "kernel"
mtd8: 00d70000 00010000 "rootfs"
mtd9: 00ac0000 00010000 "rootfs_data"
mtd10: 00010000 00010000 "default-config"


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 21 paź 2019, 21:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
A w oryginalnym sofcie TP-Linka znalazłem (poprzez strings 'Archer C7(EU)_V5_190726.bin')
partition factory-boot base 0x00000 size 0x20000
partition fs-uboot base 0x20000 size 0x20000
partition partition-table base 0x40000 size 0x10000
partition radio base 0x50000 size 0x10000
partition default-mac base 0x60000 size 0x00200
partition pin base 0x60200 size 0x00200
partition device-id base 0x60400 size 0x00100
partition product-info base 0x60500 size 0x0fb00
partition soft-version base 0x70000 size 0x01000
partition extra-para base 0x71000 size 0x01000
partition support-list base 0x72000 size 0x0a000
partition profile base 0x7c000 size 0x04000
partition user-config base 0x80000 size 0x40000
partition os-image base 0xc0000 size 0x120000
partition file-system base 0x1e0000 size 0xde0000
partition log base 0xfc0000 size 0x20000
partition certificate base 0xfe0000 size 0x10000
partition default-config base 0xff0000 size 0x10000

Czy może to coś pomoże?
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 22 paź 2019, 18:20 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
Ufff... udało się wgrać oryginalne oprogramowanie TP-Linka. Wyczytałem gdzieś, że w pewnym obszarze, zanim flashowanie się nie zakończy stawiany jest znacznik - powiedzmy 0xff - tak napisałem, to co zapamiętałem. Gdy flashowanie zakończy się, znacznik ten jest zmieniany. Zatem postanowiłem mu ten znacznik wymusić barbarzyńską metodą - poprzez odcięcie zasilania w trakcie flashowania. Flashowanie było plikiem oryginalnego oprogramowania TP-Linka. I to był strzał właściwy :) Po włączeniu zasilania, wstał z 192.168.0.1 i komunikatem na http że: "System error. The router cannot start normaly. Please upgrade your router..." ... wraz z dwoma klawiszami na ekranie: Browese i Upgrade. I reszta już była prosta.

Pozdrawiam,
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 23 paź 2019, 16:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 9 kwie 2010, 23:28
Posty: 13470
Lokalizacja: Warszawa
No i najważniejsze: działają porty czy nie?

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Archer-C7 v5 problem z portami rth 2,3 i 4
Post: 30 paź 2019, 21:53 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 16 gru 2012, 18:06
Posty: 47
No tak, nie napisałem tego; niestety nie działają.

Dziękuję za pomoc,
Kazek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info