Dzisiaj jest 4 cze 2020, 16:45

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1992 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 12:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
NSA310 nie chce się połączyć po LAN z R6220 na najnowszej LUCI.

Po kabelku router wstaje i widzę jedynie na końcu: "timed out waiting for a valid DHCP server response"

Mam router WR1043ND, który podłączyłem w trybie bridge po wifi oraz kablem LAN z NSA310 i router dostał IP bez problemu. Pomocy.


Ostatnio zmieniony 26 lut 2019, 14:37 przez Skubi, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 13:02 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Przyszło mi do głowy - wstaw pomiędzy switch 100Mbps i zobacz czy pobierze adres.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 14:28 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Akurat nie mam switcha na stanie - ale czy router w trybie bridge nie działa jak switch właśnie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 14:41 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Nie chodzi mi o bridge tylko o fizyczne wymuszenie szybkości na 100Mbps. I nie przez programowe przestawienie switcha

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 15:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
WR1043ND posiada gigabitowy przełącznik..


Wrócę do domu to go postawie i podłącze z PC i NSA310 w normalnym trybie bez bridge.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 15:35 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
@Skubi: tak, wiem. A mimo to napisałem żebyś sprawdził co będzie jak zyxela podepniesz przez switch 100Mbps do r6220. Specjalnie przez przez 100Mbps.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 16:03 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Nie będę kupował specjalnie switcha, a nie mam go skąd pożyczyć.

Gdzieś powinienem mieć jeszcze stary router drugi z 100mbit co jedynie jeżeli to w jakiś sposób rozwiązuje "próbę" ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 16:04 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Może być i stary router. Byle by było "sprzętowe" 100Mbps.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 21:16 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Bez problemów wstał podłączony do MR3420.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 21:58 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Nie, nie chciałem żebyś podłączał go do mr3420 jako routera tylko wykorzystaj go jako switch i podłącz również go do r6220 zeby zobaczyć czy z r6220 uzyska adres przez switcha. Switch, wykorzystaj mr3420 jako switch.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 26 lut 2019, 22:33 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Tak działa jako switch tzn. podłączony NSA310 < MR3420 > R6220 - na R6220 widze NSA310 dostaje IP.

Po tym bez restartu przełączyłem kabel bezpośrednio do R6220 i załapało.. ciekawe co będzie po restarcie..

EDIT:

Bezpośrednio później nijak to nie chce załapać..

EDIT2: Gdzie znajde obrazy do instalacji na pendrive openwrt?
Linki z pod http://eko.one.pl/?p=openwrt-nsa310 nie działają.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 00:23 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Biorąc pod uwagę że to jest z 2013 to mają prawo nie działać. Obrazy z openwrt masz normalnie w witrynie openwrt: https://downloads.openwrt.org/

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 00:49 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Wracając do tematu. Dlaczego podłączony switchem NSA310 działa, a bezpośrednio już nie i jak temu zaradzić?

Dwa. W instrukcji na eko jest

"- pobrane archiwum rozpakować (jako root!) na nośnik"

W witrynie openwrt mam do pobrania same binarki

zyxel_nsa310b-initramfs-uImage 99722e0f7aca862eef6911cb4c060ca41bc5a01b7a387d7c65ef2a9179a4c123 3401.8 KB Thu Jan 31 01:08:58 2019
zyxel_nsa310b-squashfs-factory.bin 1f605472059f5892b937a1bc225cc751d29f9bbeb8f0ea75724c143486633454 3968.0 KB Thu Jan 31 01:09:01 2019

Mam rozpakować tam binarke?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 00:51 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Zapomnij o moim poradniku. To było w czasach kiedy oficjalnego wsparcia jeszcze nie było, obraz był składany z kernela itd. Idź na openwrt, tam masz opisane co zrobić ze współczesnymi obrazami: https://openwrt.org/toh/zyxel/nsa310b

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 09:12 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Obsy możesz mi pomóc w bezpośrednim podłączeniu NSA310 Z R6220?

Dwa instrukcja mówi jak przeflashowac nand. Ja chciałbym openwrt wgrać obok na pendrive 'obok' tego co jest.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 09:46 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Wymuś 100Mb (jak się da) na porcie switcha r6220. Jak widać prawdopodobnie nie potrafią się dogadać po gigabicie.

Innej instrukcji nie ma, obrazy są przeznaczone do instalacji w nandzie.

Ew możesz sobie sam zbudować obraz zaznaczając tar.gz z buildach, będziesz miał osobno kernel i system plików, całość położyć na pendrive i próbować coś takiego uruchomić z uboota.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 19:37 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Możesz pokierować jak próbować wymusić 100Mbit na r6220?

Próbowałem coś z http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2825 , ale dostałem Unknown attribute "forcephy"

Jest na to inny sposób w Luci?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 19:48 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Zrób swconfig help i zobacz czym dysponujesz. Może jest coś na wymuszenie 100Mbps.

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 19:52 
Offline
Użytkownik

Rejestracja: 17 lis 2011, 10:51
Posty: 323
Takie rzeczy:

root@OpenWrt:~# swconfig dev switch0 help
switch0: mt7530(mt7530), ports: 8 (cpu @ 6), vlans: 4095
     --switch
        Attribute 1 (int): enable_vlan (VLAN mode (1:enabled))
        Attribute 2 (string): mib (Get MIB counters for switch)
        Attribute 3 (none): apply (Activate changes in the hardware)
        Attribute 4 (none): reset (Reset the switch)
     --vlan
        Attribute 1 (int): vid (VLAN ID (0-4094))
        Attribute 2 (ports): ports (VLAN port mapping)
     --port
        Attribute 1 (string): mib (Get MIB counters for port)
        Attribute 2 (int): pvid (Primary VLAN ID)
        Attribute 3 (unknown): link (Get port link information)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: ZyXEL NSA310
Post: 27 lut 2019, 19:55 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 kwie 2010, 00:28
Posty: 13661
Lokalizacja: Warszawa
Zainstaluj ethtool i zobacz czy da się przestawić (https://www.cyberciti.biz/faq/linux-cha ... rnet-card/)

_________________
http://eko.one.pl - prawie wszystko o OpenWrt


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1992 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Przejdź do:  
designed by digi-led.pl
...Copyright © 2010-2013, Ekipa openrouter.info